Derealisatie: oorzaken, symptomen en behandeling

Derealisatie behandeling

Derealisatie is de toestand van grotendeels of volledig vergeetachtig zijn voor iemands omgeving, gedachten, gevoelens en omgeving. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij kinderen onder de 15. Maar ook volwassenen kunnen het als symptoom ervaren.

Drepanotherapie is effectief gebleken bij de behandeling van het drepanosyndroom en andere vormen van agorafobie bij kinderen (angst voor openbare plaatsen). Deze techniek, die ook wel blootstellingstherapie wordt genoemd, houdt in dat een volwassene gedurende enkele weken enkele uren per dag onder observatie wordt gehouden. In vroege tests van kinderen met agorafobie ontdekten onderzoekers dat volwassenen met gereactiveerde agorafobie bijna universeel gedrepaniseerd waren – ook al meldden zij nog steeds enige fobische angst voor school en drukke openbare plaatsen. Derealisatie behandeling is een veelbelovende nieuwe behandeling voor mensen met angst en paniek. De behandeling bleek positieve effecten op te leveren bij 95% van de geteste kinderen in vroege versies van deze studie.

Effecten van angst en depressie bij kinderen

Kinderen met angststoornissen, waaronder paniekstoornis en sociale angst, experimenteren ook met extreme zelfkalmerende technieken, zoals oortjes, die een gewoonte kunnen vormen. Deze kunnen leiden tot reactieve angst, wat betekent dat het kind opgewonden en angstig is, en vervolgens tot vermijdingsangst, wat betekent dat het kind onderdrukt en lijstloos is, en vervolgens tot stemmingsgerelateerde angst, wat betekent dat het kind in het algemeen uitputtend en ongelukkig is.

Kinderen met een depressie zijn ook vatbaar voor frequente humeurigheid en vermoeidheid, wat kan leiden tot slaapstoornissen en voedselhonger. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat kinderen met een depressie ook vaker dan gemiddeld een angststoornis hebben, terwijl anderen een verschil hebben gevonden in de frequentie van positieve en negatieve gevoelens tussen kinderen met en zonder depressie.

Voordelen van derealisatiebehandeling

Onderzoek ondersteunt het idee dat derealisatie therapie kan helpen bij angst en depressie, maar ook bij andere vormen van sociale angst. We hebben talrijke proefprojecten uitgevoerd in meerdere landen, en de resultaten van deze studies verzameld in één rapport. De belangrijkste voordelen van derealisatie therapie zijn vermindering van angst en depressie, en verbetering van het gevoel van eigenwaarde.

Bovendien kan derealisatie-therapie nuttig zijn bij het aanpakken van cognitieve bias, die het voor patiënten erg moeilijk kan maken om gezichtsuitdrukkingen en andere signalen te herkennen terwijl ze in het donker zijn. Als patiënten goed reageren op derealisatie therapie, kunnen ze worden geholpen door cognitieve gedragstherapie, die zelfkalmerende technieken bevordert, zoals kalmerende zinnen, lichaamshoudingen en handbewegingen, die de angst van de patiënt verminderen.

Sommige bijwerkingen

Sommige bijwerkingen, zoals een verhoogde hartslag bij patiënten met angststoornissen en een verhoogde zweetfrequentie bij patiënten met een depressie, zijn alleen het gevolg van negatieve feedback. Allergieën, waaronder die in verband met de omgang met voorwerpen zoals vuur en zwavel, komen vaak voor tijdens de training, en kunnen bij patiënten met angststoornissen tot verbindingsangst leiden.

Net als andere negatieve feedback technieken, kan mindfulness meditatie helpen deze negatieve effecten te elimineren, maar is beperkt in die zin dat het niet kan helpen bij verbindingsangst.

Bovendien kunnen patiënten met angststoornissen rusteloosheid, angstgerelateerde spierspasmen en angstgerelateerde gedachten of beelden ervaren. Deze bewegingen zijn normaal, en zijn eigenlijk een bijproduct van meditatie. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van derealisatie therapie is gewichtstoename, wat normaal kan zijn en aangemoedigd wordt bij gezonde jonge mensen. Zwangerschap en borstvoeding kunnen ook gewichtstoename veroorzaken.

Ten slotte hebben tieners met angststoornissen vaak een slechte aandachtsspanne, waardoor ze een gemakkelijke prooi kunnen zijn voor phishing-websites die gebruikers doen geloven dat ze toestemming hebben om toegang te krijgen tot bepaalde vertrouwelijke informatie. De meeste internetproviders hebben programma’s om phishing-schema’s te melden, en tieners met angststoornissen lopen een grote kans in deze categorie te vallen.

Slotwoorden

De belangrijkste voordelen van derealisatie-therapie zijn vermindering van angst en depressie, en verbetering van het gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan derealisatie therapie nuttig zijn bij het aanpakken van cognitieve bias, die het voor patiënten erg moeilijk kan maken om gezichtsuitdrukkingen en andere signalen te herkennen terwijl ze in het donker zitten. Als patiënten goed reageren op derealisatie therapie, kunnen ze worden geholpen door cognitieve gedragstherapie, die zelfkalmerende technieken bevordert, zoals kalmerende zinnen, lichaamshoudingen en handbewegingen, die de angst van de patiënt verminderen.