Analyseer je lichaam en werk aan je zwakke punten

Body scan

 

 

Als u dit artikel leest, is de kans groot dat u hebt gehoord over de laatste medische doorbraak op het gebied van lichaamsbeeldvorming. Hoewel het misschien een nieuw concept lijkt, bestaat beeldvormingstechnologie al heel lang. Al sinds het einde van de 19e eeuw gebruiken we röntgenfoto's en andere vormen van beeldvorming om de menselijke anatomie te onderzoeken. Het duurde echter tot het begin van de 20e eeuw voordat we deze beelden begonnen te gebruiken om het menselijk lichaam systematisch te bestuderen. De body scan is een krachtige tool, die ervoor kan zorgen dat je bewuster wordt van je lichaam en je lichamelijke sensaties. Tegenwoordig noemen we dit beeldvormingsproces een "bodyscan" of een "bodyscan-onderzoek". In deze blogpost bespreken we wat bodyscans zijn, wanneer ze moeten worden gebruikt en welke risico's eraan verbonden zijn.

Wat is een bodyscan?

Moderne beeldvormingstechnologie omvat een verscheidenheid aan verschillende beeldmodaliteiten die beelden produceren van verschillende lichaamsdelen of het hele lichaam. De meest gebruikte modaliteiten zijn tegenwoordig röntgenfoto's, CT-scans, MRI's en echografieën. Bij een bodyscan wordt een beeldvormingsmodaliteit gebruikt om een beeld te maken van een inwendig orgaan (zoals de nieren, de lever of de darmen) of een holte in het lichaam (zoals de longen of de buikholte). Deze beelden worden vervolgens vergeleken met beelden die door dezelfde beeldvormingsmodaliteit op andere tijdstippen zijn gemaakt. Door de beelden te combineren met een computerprogramma kunnen artsen vervolgens een driedimensionaal model van het orgaan of de holte maken. Dit model wordt gebruikt om een reeks aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

Hoe werkt een bodyscan?

Bij beeldvorming van het lichaam worden verschillende beeldmodaliteiten gebruikt (röntgenstralen, CT-scans, MRI, enz.) om beelden van lichaamsdelen of het hele lichaam te maken. Deze beelden worden vervolgens gecombineerd met een computerprogramma om een driedimensionaal model van het lichaam te maken. De arts gebruikt dit model om interne organen en holtes (zoals longen, lever of buikholte) te onderzoeken. Deze beelden worden vervolgens gecombineerd met computertechnologie om een visuele voorstelling van het lichaam te maken.

Beeldvorming van het lichaam is een nuttig diagnostisch hulpmiddel wanneer alternatieve methoden van beeldvorming, zoals röntgenstralen, schadelijk kunnen zijn voor een patiënt. Om beelden van interne organen te maken met behulp van röntgenstralen moeten artsen de patiënt bijvoorbeeld blootstellen aan straling. Dit is gevaarlijk voor bepaalde patiënten met kanker, zwangere vrouwen en mensen die zwanger willen worden. In deze gevallen wordt een bodyscan gebruikt om interne organen te onderzoeken zonder de patiënt aan schadelijke straling bloot te stellen.

Voordelen van bodyscans

Met een bodyscan kunnen artsen interne organen, zoals de longen en de lever, op microscopisch niveau onderzoeken. Dit is vooral nuttig voor de diagnose en behandeling van bepaalde vormen van kanker en bepaalde aandoeningen zoals diabetes en nierstenen. Bovendien zijn bepaalde medicijnen, zoals chemotherapiemedicijnen, ontworpen om alleen te worden ingenomen wanneer ze door een bodyscan worden onderzocht. Dit betekent dat mensen niet in lange rijen bij de apotheek hoeven te wachten als ze hun medicijnen moeten ophalen.

Een ander belangrijk voordeel van bodyscans is dat ze artsen kunnen helpen probleemorganen en -holtes op te sporen. Dit is vooral nuttig voor mensen met weinig of geen orgaanfunctie, zoals mensen met ernstige verwondingen of mensen die zware operaties hebben ondergaan.

Conclusie

Met alle indrukwekkende voordelen die bodyscans bieden, is het ook belangrijk om op de risico's te letten. Het is dus belangrijk om te weten wanneer u bodyscans moet gebruiken en voor welke aandoeningen ze moeten worden gebruikt. Als u zich zorgen maakt over een bepaalde medische aandoening, moet u de risico's van een bodyscan met uw arts bespreken. Met deze risico's en voordelen in gedachten raden wij u aan zo snel mogelijk te beginnen met het gebruik van de bodyscantechnologie.