Duizeligheid: oorzaken en behandeling

Duizeligheidsklachten

 

 

 

Voelt u zich wel eens uit balans, duizelig en misselijk? Misschien na een lange werkdag of als u thuiskomt van een avondje dansen. Duizeligheid kan op elk moment toeslaan, en als het gebeurt, zijn er waarschijnlijk verschillende factoren achter het gevoel. Hoewel sommige mensen je duizeligheid kunnen toeschrijven aan van alles en nog wat, van vermoeidheid tot overmatig alcoholgebruik, zijn er ook andere mogelijke oorzaken: Duizeligheid komt het meest voor bij volwassenen tussen de 20 en 60 jaar. Ook bij oudere kinderen en tieners kan het worden uitgelokt door bepaalde medicijnen of om onbekende redenen. Als je last hebt van duizeligheidsklachten, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts. Gelukkig gaan de meeste gevallen van duizeligheid vanzelf over. Als dit niet binnen een paar dagen gebeurt, of als de symptomen na verloop van tijd verergeren, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is het gevoel uit balans te zijn, alsof u de controle verliest en zelfs kunt omvallen. Het is een veel voorkomende aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het woord "duizeligheid" kan verwijzen naar een abnormaal gevoel van licht in het hoofd dat meerdere delen van het lichaam treft, zoals uw hoofd, nek, rug, armen en benen. Dit staat bekend als een veranderde of wankele cognitie.

Oorzaken van duizeligheid

Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid, waaronder: – Vermoeidheid: Extreme vermoeidheid kan je duizelig maken, omdat je hersenen moeite hebben om de eisen van het lichaam bij te houden. – Alcohol: Bepaalde soorten alcohol, zoals rode wijn en bier, kunnen een bedwelmend effect hebben op de hersenen en duizeligheid veroorzaken. – Medicijnen: Bepaalde medicijnen kunnen ook duizeligheid veroorzaken en u het gevoel geven dat u niet meer onder controle bent. Als u duizeligheid ervaart, is het belangrijk om uw arts op de hoogte te stellen van alle medicijnen die u gebruikt, ook van vrij verkrijgbare middelen. – Hoofdletsel: Hoofdletsel is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid, vooral na een hoofdletsel. – Oorontsteking: Als u een oorontsteking heeft, kan duizeligheid het symptoom zijn dat u ertoe aanzet de dokter te bezoeken.

Diagnose en beoordeling van duizeligheid

Hoewel de oorzaak van duizeligheid vaak duidelijk is, kan het moeilijk zijn een diagnose te stellen. De naam "duizeligheid" kan misleidend zijn, omdat het vaak gepaard gaat met andere symptomen, zoals vermoeidheid of misselijkheid. Daarom zal uw arts bij het stellen van de diagnose waarschijnlijk rekening houden met deze andere symptomen. De diagnose duizeligheid wordt meestal gesteld door andere mogelijke oorzaken en symptomen uit te sluiten. Tijdens een lichamelijk onderzoek beoordeelt uw arts uw evenwicht en uw vermoeidheid. Zij zal u ook vragen de duizeligheid die u ervaart te beoordelen op een schaal van 1 tot 10.

Conclusie

Duizeligheid kan verontrustend zijn, maar is meestal niet gevaarlijk. Als u vermoedt dat u een ernstige onderliggende aandoening heeft, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts. In de meeste gevallen gaan de symptomen binnen een paar dagen vanzelf over. Als u echter vermoedt dat uw duizeligheid ernstiger is, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen. Er zijn veel oorzaken van duizeligheid, en veel daarvan hebben ernstige onderliggende oorzaken. Als u aanhoudende duizeligheid ervaart, is het misschien tijd om naar uw arts te gaan.